AKTUALNO

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

9. Večer duhovne poezije u Perušiću

9. Večer duhovne poezije u Perušiću

Već devet godina za redom Perušić uživa svoju Večer duhovne poezije. To je okrjepa koja iz godine u godinu obogaćuje sve više zaljubljenika u izričaj koji, osim što godi uhu, duhovno obnavlja srce i dušu svakog tko se pozorno preda svakom stihu koji pjesnička duša na poseban način prenosi slušatelju. Posebno je perušićkim podnebljem, već tradicionalno ispred crkve Sv.Jure, pred brojnim posjetiteljima, u petak, 11.kolovoza odjeknuo duhovni zov, najavivši na najbolji mogući način jubilarnu desetu večer dogodine.

Sve je, te prekrasne kolovoške večeri, počelo svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja BDM, nakon čega je pred obližnjom crkvom Svetoga Jure iz 13. st. uz melodiju crkvenih zvona BDM, Nikola Marinović iz Poličnika recitirao pjesmu "Zvona moga grada". Program 9.Večeri duhovne poezije na tom prekrasnom mjestu, himnom "Lijepa naša", uz zvuke violine otvorila je 14-godišnja glazbenica iz Poličnika Ivana Barješić.

U ime domaćina sve posjetitelje je pozdravio župnik  Župe Perušić don Tomislav Vlahović, a potom u ime pokrovitelja ovoga susreta i gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić. Nakon toga glavnu ulogu večeri imali su brojni pjesnici koji su se natjecali, koji će od njih svojih stihovima duhovne poezije pobrati najviše oduševljenja i pljeska objektivne publike, koja je itekako znala pozdraviti svaki nastup.

A nastupili su redom: Anka Birkić iz Murvice, Mladen Baraba iz Paljuva, Branko Antunović iz Perušića, Jasnica Firšt Petrišić iz Krapinskih Toplica, Jadranko Gizdić iz Splita, Fabijan Lovrić iz Knina, Nikola Marinović iz Poličnika, Slavica Maričić iz Zagreba, Andrea Malta iz Ljubljane, Anita Martinac iz Mostara (BiH), Silvija Perović, Zadranka s boravištem u Parizu, Ivanka Vlajkov Perica iz Splita, Ljubica Rogulj iz Splita, Mirjana Roguljić iz Splita, Jela Skazlić iz Poličnika, Vera Stanić iz Knina, Ljubica Katić iz Splita, Zlatka Franković iz Splita, Marela Jerkić Jakovljević iz Mostara te don Jure Zubović župnik iz Pakoštana.

Čitana je također i duhovna poezija pokojnoga don Nedjeljka Zubovića koju je nazočnima prenio Branko Antunović.

Spomenuti pjesnikinje i pjesnici svojim su stihovima duhovne poezije na najljepši način osvježili toplu kolovošku večer u prekrasnom ambijentu Perušića Benkovačkog, te je na taj način i ovaj njihov susret pokazao koliku moć ima duhovni izričaj. Samim tim upućen je i duhovni zov da ovu vrstu poezije i dalje promoviraju i njeguju, snažeći je i kroz nove susrete, a osobito onaj jubilarni, deseti, dogodine na istom mjestu. Želja je organizatora da to bude još masovnije, a za to će se, bez sumnje potruditi inicijator i čovjek prepun dobre, posebno duhovne energije, Branko Antunović, kojega podupiru Župa Perušić, MO Perušić, Gradska knjižnica Benkovac i TZ Grada Benkovca kao organizatori, ali i pokrovitelj Grad Benkovac.

Organizator se zahvaljuje i brojnim sponzorima koji su pokazali dobru volju te svojim donacijama pomogli organizaciju ove večeri. Nakon nastupa druženje se nastavilo u nešto opuštenijem tonu uz prigodni domjenak pred župnom kućom koji su pripremili TZ Grada Benkovca i Pekara ˝Andrea˝, te u dvorima očeve kuće Branka Antunovića.

Ravnokotarski vinari su se također pokazali kao dobri donatori te su svi pjesnici darovani s po jednom buteljom njihova kvalitetnoga vina. Večer duhovne poezije bila je i ovoga puta prigoda za duhovni zov, ali i molitvu Majci Božjoj da još jednom zaštitnički svojim zagovorom pomiluje svoj Perušić i njegove žitelje.

Error: No articles to display

grb benkovac

22°C

oblačno

Vlažnost 75%

Vjetar: 17.70 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design