AKTUALNO

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obišla opožarena područja oko Benkovca

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obišla opožarena područja oko Benkovca

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 30. kolovoza 2017. godine posjetili su Benkovac gdje su se pobliže upoznali sa situacijom oko nedavno nastalih požara u Zadarskoj županiji, posebno na području Grada Benkovca. Predsjednicu i ministra Krstičevića dočekali su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša koji su im na radnom sastanku pobliže predočili događaje s terena, posebno 21. kolovoza kada je u jednom danu u čitavoj županiji buknulo više od 30 požara.

Svi su redom istaknuli dobru koordinaciju i suradnju na terenu između vatrogasnih snaga, vojske, policije i civilne zaštite čime je spriječena daleko veća tragedija.

Župan Božidar Longin tom je prilikom zahvalio svim hrabrim vatrogascima i istaknuo dobru komunikaciju prema javnosti čime je zaustavljeno širenje panike. Kazao je kako je najvažnije da obzirom na razmjere požara nije bilo ljudskih žrtava, ni izgorenih objekata, a da je šteta na poljoprivrednim površinama minimalna u odnosu na ono što se moglo dogoditi.

O samom tijeku požara koji su buknuli 21. kolovoza i praćeni jakom burom trajali nekoliko dana, govorio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, a sve je bilo popraćeno kratkom slikovnom prezentacijom s terena.

Gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić ukazao je pritom Predsjednici i ministru na situaciju s neobrađenim i zapuštenim poljoprivrednim površinama te veliku potrebu za probijanjem protupožarnih puteva čime bi se u budućnosti mogle spriječiti ovakve situacije.

- Imali smo tri sušne godine, bez padalina i ovo što nas je zadesilo bio je pravi pakao. Samo brzom i kvalitetnom koordinacijom svih tijela spriječili smo veću štetu, a sama je sreća što nismo imali ljudskih žrtava – kazao je Tomislav Bulić zahvalivši se pri tom svima, posebno hrabrim vatrogascima s terena.

U sklopu posjeta Benkovcu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar Damir Krstičević u pratnji domaćina posjetili su i opožareno područje Pristega gdje su se mogli uvjeriti u ogromne razmjere požara i vidjeti koliko je vatra došla blizu kuća. Predsjednica je istaknula kako je ovo vrlo zahtjevna sezona požara koja srećom nije završila s još težim posljedicama zahvaljujući hrabrosti i organiziranosti vatrogasaca ali i svih ostalih službi i udruga koji su se uključili u gašenje požara.

- Cilj je upravo bio danas na Kornatima prenijeti poruku da vatrogasci ni njhove obitelji nisu zaboravljene, da moramo i dalje tražiti istinu, a ovdje na terenu oko Drniša i Benkovca posjetiti i zahvaliti prije svega i lokalnoj samoupravi i vatrogascima, vojsci i svim ostalima što u uspjeli obraniti ova područja bez ljudskih žrtava i opožarenih kuća i vozila i vidjeti koja su njihova iskustva i kako ih možemo iskoristiti i kako bismo unaprijedili uopće sustav prevencije, a onda i gašenja požara – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je prije posjeta Drnišu i Benkovcu nazočila obilježavanju 10. obljetnice Kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Error: No articles to display

grb benkovac

22°C

oblačno

Vlažnost 75%

Vjetar: 17.70 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design