Ispiši ovu stranicu
Održana 5. (tematska) sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca

Održana 5. (tematska) sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca

U četvrtak, 5. travnja 2018. godine održana je 5. (tematska) sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca na temu Presuda Općinskog suda Zadar u pravnoj stvari Vodovod d.o.o. Zadar protiv Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac koja je sazvana na zahtjev grupe birača s nezavisne liste Frane Tokića.

Na početku sjednice Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje Benkovac ukratko je izvjestio da se radi o presudi Općinskog suda u Zadru te da je riječ o starom sporu iz 2000. godine s Vodovodom Zadar.

-Ovo je presuda prvog stupnja i nije ovršna ni obvezujuća. Na tu istu presudu Vodovod i odvodnja Benkovac je iskazao žalbu i taj je postupak još uvijek na sudu. Žalbu smo uložili zbog bitnih povreda parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i odluke o troškovima parničnog postupka – kazao je direktor Bura dodajući kako voda nije nikome prodana već da se radi o gubicima i ratnim štetama.

Vijećnik Jure Prgomet je u ime kluba vijećnika s nezavisne liste Frane Tokića uvodno kazao kako se ponukani ovom presudom, ali i velikim brojem upita ljudi i nepoznavanjem merituma stvari pitaju što će se dogoditi s vodovodom.

-Ova presuda koja je donesena je jedan presedan koji sam analizirao zajedno s našim vijećnicima i postavit ću pitanje gospodinu Buri. Koliki je postotak naplativosti potrošene vode, imate li pokazatelj za period presude? Postavlja se pitanje, ne zna se cijena vode koju je Vodovod Benkovac dužan platiti Vodovodu Zadar ali se zna cijena vode kubnog metra za potrošače Grada Benkovca. Gdje su novci? - upitao je Jure Prgomet.

Nakon uvodnog dijela svi vijećnici s nezavisne liste Frane Tokića gradonačelniku Grada Benkovca Tomislavu Buliću i direktoru Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac Hrvoju Buri postavljali su mnogobrojna pitanja oko nastanka milijunskog duga prema Zadarskom vodovodu te su se zapitali na koji će način i koje će se radnje poduzeti da se taj problem riješi.

Gradonačelnik Tomislav Bulić odgovarajući na sva postavljena pitanja kazao je kako bi volio da do ovakve presude nije ni došlo i da je to trebalo biti rješavano na drugačiji način i da se trebao naći politički odgovor u tom poratnom periodu.

-Svi mi u ovoj dvorani pričamo o nečemu u čemu nismo sudjelovali. Ali mogu umiriti vas i cijelu javnost Grada Benkovca da razgovaramo i pregovaramo na prijateljskoj osnovi s Gradom Zadrom i Vodovodom Zadar, tražimo najbolja rješenja i vjerujem da ovaj dug koji je prikazan kroz prvostupanjsku presudu Grad Benkovac i njegove građane neće koštati ništa ili tek sudske pristojbe – kazao je gradonačelnik Tomislav Bulić. Negirao je vijećničko pitanje da je Vodovod Zadar u fazi preuzimanja Vodovoda Benkovac rekavši kako se radi na tome da Vodovod i odvodnja Grada Benkovca postane samoodrživo poduzeće, za što je, kazao je, najjači adut ishođenje svih dozvola za završetak vodocrpilišta Kožlovac čijom će funkcijom postati neovisni o Vodovodu Zadar.
Također je kazao kako je dio dogovora s Gradom Zadrom da crpnu stanicu Karin preuzmu pod rješavanje dijela novonastalog duga.

Nakon žustre rasprave predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg dao je na glasovanje Zaključak koji glasi: „Presuda Općinskog suda u Zadru od 26. siječnja 2018. godine neprihvatljiva je kako za Vodovod i odvodnju d.o.o. tako i za Grad Benkovac koji je većinski vlasnik. Stoga vijećnici Gradskog vijeća Grada Benkovca daju punu potporu gradonačelniku gosp. Tomislavu Buliću kao i direktoru Hrvoju Buri da iscrpe sve pravne kao i političke mogućnosti kako bi nastali problem pozitivno riješili.“

Zaključak je na kraju prihvaćen s 8 glasova za HDZ-ovih vijećnika dok je protiv glasovalo 6 vijećnika s nezavisne liste Frane Tokića.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Benkovca Boris Erceg izvijestio je da je na svoju i inicijativu gradonačelnika Tomislava Bulića pokrenuta akcija za pomoć obitelji Vjere Kutija koja nakon smrti supruga živi s četvero malodobne djece u neadekvatnim uvjetima. Vijećnicima je stoga predloženo da se odreknu vijećničke naknade za sudjelovanje na 5. (tematskoj) sjednici u korist obitelji Vjere Kutije.

Galerija slika

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA