AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Proglašeni najuspješniji vinari na Vinfestu 2018.

Proglašeni najuspješniji vinari na Vinfestu 2018.

Na Kaštelu Benković već devetu godinu za radom pred velikim brojem uzvanika i eminentnih stručnjaka s područja vinogradarstva i vinarstva održan je Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije „Vinfest Benkovac 2018.“. Ovu prestižnu vinsku manifestaciju organizirao je Grad Benkovac koja iz godine u godinu potvrđuje da je riječ o iznimnom događaju koji je postao nezaobilazan čimbenik za benkovački kraj i okolicu te događaj o kojem se rado priča u vinskim krugovima diljem zemlje.

I ove godine, pristigao je znatan broj uzoraka pa je tako ocjenjivačka komisija ocjenjivala 57 zaprimljenih uzoraka što bijelih, što crnih vina.

Najuspješnijima su dodijeljene brončane, srebrne i zlatne Čevulje za vina u postupku proizvodnje te za vina na tržištu. Po prvi puta ove godine dodijeljene su tri velike zlatne medalje za vina ocjenjena s preko 90 bodova.

Šampionom bijelih vina u kategoriji vina u postupku proizvodnje proglašena je Maraština 2017 – Vina Fiolić.

Šampion crnih vina u postupku proizvodnje je Syrah 2015. – OPG Jakov Kutija.

Titula šampiona bijelih vina na tržištu pripala je Maraštini 2017. – Vinarije Jokić, dok je titula šampiona za vino na tržištu dodijeljena za Cabarnet Sauvignon 2014. – Badel 1862 d.d. – Vinarije Benkovac.

U ime gradonačelnika Tomislava Bulića nazočne je pozdravio njegov zamjenik Tomislav Klarica čestitavši nagrađenim vinarima za njihov trud i rad u svojim vinogradima i podrumima.

U ime stručne komisije, obratio se prof. dr.sc. Edi predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je istaknuo prema njihovim ocjenama vina ni ove godine nisu iznevjerila te da su na najbolji način prezentirala klimu, područje i ambijent Ravnih kotara kao i umijeće vinogradara u kojem je moguće vidjeti sve veću kakvoću ovdašnjih vina.

Posebni gosti ovogodišnjeg Vinfesta bili su predstavnici gradića Alenquer nedaleko Lisabona u Portugalu s kojima je Grad Benkovac u lipnju prošle godine potpisao sporazum o suradnji s ciljem razvoja i provedbe projekata za proučavanje organoleptičkih, enoloških i mikrobioloških svojstava vina proizvedenih od autohtonih sorata vinove loze čime bi se omogućilo proširenje tržišta vina proizvodnjom njihovih vina iz ovih dviju regija. Jedna od prvih aktivnosti je rad na autohtonim sortama ovih regija (Vital u Alenqueru, te Maraština i Svrdlovina u Benkovcu).

U Benkovac je stiglo peteročlano izaslanstvo koje je predvodio gradonačelnik Alenquera Pedro Folgado kao i predstavnik njihove najpoznatije Vinarije Adega Cooperativa da Labrugeira koju je predvodio Ricardo Noronha. Oni su na posebnom mjestu izlagali svoja vina EMPATIA (bijelo) i TINTA RORIZ (crvena) o kojima je više govorio prof.dr.sc. Edi Maletić.

Kako i dolikuje pravoj vinskoj fešti, osim vrhunske kapljice i dobre spize, posebnih autohtonih specijaliteta poput vare, lešo janjetine i janjećeg gulaša s bižima, domaćih sireva, kruha ispod peke, bilo je tu i mnoštvo zabave, a za dobru atmosferu u zabavnom dijelu programa pobrinula se klapa Fumada iz Sv. Filipa i Jakova.
Ovogodišnji Vinfest imao je i notu humanitarnog karaktera te je organizirana humanitarna prodaja vina, a sav prihod namijenjen je Udruzi „Zajedno“ iz Benkovca koja skrbi za djecu s teškoćama u razvoju.toga održana licitacija u prodaji vina.

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA