Kultura

U području kulture Grad Benkovac kao osnivač ustanova u kulturi Gradske knjižnice Benkovac i Zavičajnog muzeja Benkovac osigurava sredstva za financiranje djelatnosti ovih ustanova. Također, Grad Benkovac osigurava sredstva za financiranje programske djelatnosti radio postaje Radio Benkovac, za provođenje programske djelatnosti Turističke zajednica Grada Benkovca, te za provođenje programa u kulturi koje provodi Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca. Vodi se sustavna briga o zaštiti i očuvanju bogate kulturno-povijesne baštine Benkovca i benkovačkog kraja s ciljem njihove gospodarske iskoristivosti i održivosti u životu lokalne zajednice.
Pored dosadašnje turističke djelatnosti na prostoru Benkovca i okolice sve više se pozicionira seoski turizam, kao jedan od važnih gospodarskih grana. U cilju privlačenja turista na benkovačko područje Grad Benkovac i Turistička zajednica Grada Benkovca, posebno u ljetnjim mjesecima organiziraju brojne kulturne, etno i gastro manifestacije.
Važnu i nezaobilaznu ulogu u kreiranju kulturnog života na području Grada Benkovca imaju udruge u kulturi koje su organizatori brojnih prepoznatljivih kulturnih manifestacija i projekata u kulturi. Tu posebno ističemo Udrugu za razvoj nezavisne kulture „Vlajter Ego“ Benkovac, koji su udruga mladih i za mlade i koji organiziraju nadaleko poznat Vlajternativa festival. Nadalje tu je Klapa Asseria koja organizira nadaleko poznat susret dalmatinskih klapa u kaštelu Benković, kao i Kulturno-umjetničko društvo Branimir iz Benkovca koje je organizator poznatog Etnofestivala, te sudionici i suroganizatori brojnih etno i gastro manifestacija u Benkovcu.

 

 

naziv udruge

adresa odgovorna osoba
  KULTURA
1 KUD BRANIMIR Benkovac Benkovac, Domobranska 2 Ksenija Čirjak
2 KUD VUKŠIĆ Vukšić Vukšić bb, 23 422 Vukšić Neda Marić
3 KUD POPOVIĆI Popovići Popovići bb, 23420 Benkovac Ivica Zrilić
4 KUD SIDRAGA Tinj Tinj bb, 23423 Polača Krešimir Vrkić
5

KUD KAMEN

BUKOVICA - Popovići

Popovići bb, 23420 Benkovac Branko Tokić
6 KUD „SVETI ANTE“ Nadin Nadin br 31, 23420 Benkovac Željko Vrsaljko
7 Klapa ASSERIA Benkovac Ivana Meštrovića 8a, 23420 Benkovac Slavko Čerina
8 Udruga BENKOVAČKI KARNEVAL Benkovac Domobranska 2, Benkovac Milka Genda
9 Zavičajna udruga HRAŠTEVIĆ - Raštević Raštević 169, 23420 Benkovac Judita Vrbanić
10 VLAJTER-EGO, udruga za razvoj nezavisne kulture -   Benkovac Šet. Kneza Branimir 44, Benkovac (Dom kulture) Dunja Gusić
11 Udruga mladih PROGRES Benkovac Šet. Kneza Branimir 44, Benkovac (Dom kulture) Ivan Guzić